۱۳۸۶ بهمن ۱۰, چهارشنبه

اموزش مقدماتی گیتار و موسیقی :


امروز اولین بخش تئوریهای موسیقی را در این صفحه قرار میدهیم. فرض ما بر این است که دوستان از موسیقی هیچ اطلاعی ندارند و تازه در آغاز راه هستند ، همانند خود ما در شروع یادگیری موسیقی !الفبای موسیقی متشکل از هفت نت هست که عبارتند ازDo / Re / Mi / Fa / Sol / La / Si ( فرانسوی )C / D / E / F / G / A / B ( انگلیسی )فاصله بین تمام نت ها یک پرده است بجز دو استثنااز می تا فا و از سی تا دو که تنها نیم پرده فاصله استنام نتها در زبان فارسی نیز از نامگذاری هجایی گرفته شده استnote در زبان معمولی به معنای "یادداست" - "نامه غیر رسمی" - "سند" و غیره می باشد و در زبان معمولی - گاه به معنای "شستی پیانو" - "آهنگ" یا "نغمه" و بالاخره در زبان فنی موسیقی "نسانه و علامت" آمده است

حامل :
برای اینکه نتهای موسیقی را بتوان به خط موسیقی نوشت خطوطی بکار برده می شود که حامل نام دارد . حامل در ساده ترین و معمولی ترین کار برد خود عبارت است از پنج خط موازی با فاصله های مساوی . حامل پنج خطی دارای یازده محل برای جا دادن نت های موسیقی است . پنج محل روی خط ها - چهار محل میان خطها - یک محل پایین و یک محل بالای حامل

کلید :
کلید علامتی است که سمت چپ حامل قرار می گیرد و نام و موقعیت صدای نت ها را تعیین می کند کلید هایی که در موسیقی بکار می روند عبارتند از : کلید سل - کلید دو - و کلید فاچگونگی جایگیری این نت ها روی خطوط حامل به این ترتیب هست که در ابتدای پنج خط حامل کلیدی می آید که جایگیری نت ها را به ما میگوید . سه کلید سل و کلید فا و کلید دو . که البته در ساز گیتار فقط از کلید سل استفاده میشود . اگر کلید سل روی خط دوم قرار گیرد به این معنا است که نتی که روی این خط قرار میگیرد سل نامیده میشود و نتهای دیگر به ترتیب و پی در پی خواهند آمد

آموزش کامل گيتار / درس اول

موزيکی پاپ در حقيقت موزيک و موسيقی عمومی و مردمی هست. در موسيقی پاپ ما بيشتر کارمون با آکوردها و ريتمهاست... شايد اين تصور در ذهن پيش بياد که پاپ سبک راحتی هستش... اما در حقيقت هر سبکی دشواری خودش رو داره. سرعت عمل... دقت و شايد بشه گفت که قدرت در سبک پاپ شرطهای الزامی هستند. البته در مورد اين سبک توانايی تغيير در سبک و روشهای آموزش زياده. در مورد ريتمها هم تنوع ريتمها بسيار زياده. اما تنها چيزی که در
سبک پاپ اهميت فوق العاده ای داره حفظ آهنگ و وزن آهنگ هست که اين توانايی بالايی و در عين حال قابل کسبی رو ميخواد. هر کس که اراده کنه و تمرين رو در درجه اول کارها و اهداف خودش قرار بده بی شک ميتونه در موسيقی و در هر کار ديگری موفق باشه. با اميد به اينکه بتونم گامی در جهت آشنا شدن شما با سبک پاپ داشته باشم درسمون رو شروع ميکنيم.
يه چيزی رو يادم رفت بگم... مطمئنا من در کارم اشکالاتی دارم. دوست دارم رک و راست بهم بگيد و از اساتيد ديگری هم که اين آموزشها رو احتمالا ميخونن خواهش ميکنم اگر جايی موردی داشت يا من اشتباه گفتم تذکر بدن که خدايی نکرده اشتباهی پيش نياد.
در آخر هم از لطف آقا حامد تشکر ميکنم که هميشه حامی بودن.
خوب درس رو از نت شناسی در موسيقی و طرح کلی اونها شروع ميکنيم.
در موسيقی ما يک طرح کلی از نت ها داريم که طی فواصلی از يکديگر قرار ميگيرند. اين فاصله ها به شکلی هستند که فاصله ۲ نت مجاور ۵/۰ پرده هستش. در کل من ۱۳ نت داريم. شکل قرار گيری اين نتها به اين شکل هست:
ر دو سی لا سل فا می ر دو
تمامی فاصله بين اين ۲ نت ۱ پرده هست به جز فواصل بين(می) تا (فا) و (سی) تا (دو).
درسته قبلا گفتيم که فاصله بين هر ۲ نت نيم پرده هست. اما بين اين نتهايی که نتهای پايه موسيقی هستند نتهای ديگری هم وجود دارند که فواصل بين نتها رو نصف ميکنند. البته باز هم همان استثناها وجود داره. يعنی بين (می) تا (فا) و (سی) تا (دو) نت ديگری وجود نداره.
اين نتهايی که اين فواصل رو نصف ميکنن توسط ديز که با شکل (#) نشان داده ميشود و بمل که با شکل (‌b) نشان داده ميشود نشان داده ميشود. ديز همواره نيم پرده به جلو ميبره و بمل نيم پرده به عقب... به طور مثال فاصله بين نتهای (سل) تا (لا) رو نتهای (سل#) و (لاb) پر کرده این که البته این 2 نت یکی هستند و 2 تا به حساب نمیان. این نتها این فاصله یک پرده میان 2 نت پایه رو به 2 نیم پرده نقسیم میکنند.
پس در حقیقت در مورد استثنا ها (می#) همان (فا) میشه. چون فاصله بین (می) و (فا) نیم پرده بود و وقتی (می) توسط (#) نیم پرده جلو بره میشه همون (فا).
خوب این در مورد طرح کلی نتها بود. حالا در مورد گیتار صحبت میکنیم.
اول از همه بگم که به 3 سیم بالای گیتار که صدای بم دارن میگن Bass و به 3 سیم نایلونی پایین گیتار که صدای زیر میدن میگن String.
طریقه شمارش سیمها هم از اول سیم از پایین هست و تا آخرین سیم Bass که سیم 6 هست ادامه پیدا میکنه. طرح نتها در سیمهای گیتار به این شکل هست:
String 1 : سیم (1) : می (زیر) : E
String 2 : سیم (2) : سی : B
String 3 : سیم (3) : سل : G
Bass 1 : سیم (4) : ر : D
Bass 2 : سیم (5) : لا : A
Bass 3 : سیم (6) : می (بم) : E
ملاحظه میکنید که صدا از بالا یعنی از سیم 6 به پایین رو به بم شدن میگذاره.
نت ها از سیم 6 به پایین به شکل زیر میشه : می لا ر سل سی می.
که برای بهتر حفظ شدن این نتها اون رو به این شکل میخونن: ملا رسول سیمی! (:
حالا اگر بخوایم یک فرت (Fret) دلخواه روی دسته و روی یک سیم دلخواه رو انتخاب کنیم و نام نت اون رو بدونیم باید به طریقه زیر عمل کنیم.
(فرت همان میله های فلزی باریکی هست که روی دسته رو به فواصل متعدد تقسیم میکنه)
1- نت اون سیم رو در نظر میگیریم. از روی کوکها که در قبل توضیح دادم! (همان نت سیمهایی که گفته شد!) (برای ابتدا از روی طرح کلی نتها)
2- با توجه به این که فاصله هر فرت نیم پرده هست و با توجه به طرح کلی نتها که در ابتدا گفته شد، نیم پرده نیم پرده به سمت پایین دسته میرویم تا به نت دلخواه برسیم.
به طور مثال فرت ده روی سیم چهار نت (دو) میباشد. توجه داشته باشید که کوک این سیم (ر) هستش.
یا فرت چهار روی سیم پنج نت دو دیز (دو#) هستش.
این در مورد نتها روی دسته گیتار بود. با تمرینات میتونید خیلی سریع این درس رو یاد بگیرید.
به طور مثال برای خودتون روی فرتهای مختلف و با سیمها مختلف به جستجوی نتها برید.
من در درس بعدی طرح کلی کلیه سیمها و فرتها رو براتون میفرستم. به شکلی که دیگه مورد و ایرادی در این باره نداشته باشید.

۶ نظر:

HCC Cool Guy گفت...

دم شما گرم - پس بقیش کو پس بقیش کو

ناشناس گفت...

too hame sitayi ke man baraye guitar gashtam , shoma as hame behtar tozih dade budin, dasteetun dard nakone, faghat toro khoda ham fontetoono bozorgtar konid ham safaro as siahi dar biarin, cheshmo azyat mikone, mersi as amoozeshetoon

ناشناس گفت...

salam khaste nabashed,vaghean kareton ali hast.b khosos baraye kasi k mobtadi hast va b kelas dast rasi nadare,omidvaram k zod b zod up konid,vakami fonteton ro bozorg tar konid.moafagh bashid

sara گفت...

ممنون خیلی عالی بود لطفا بازم ادامه بدید

ناشناس گفت...

سلام امیدوارم حالتون خوب باشه استاد من خیلی از توضیحات شما استفاده کردم واز شما خیلی متشکر هستم فقط یه سوال؟من میخوام گیتار بگیرم اگر امکانش هست من رو راهنمایی کنید باتشکر ازشما آفاق

بیتا گفت...

دادا پس بقیه اش کو؟!
خیلی توضیحاتت خوبه.من که هیچی از موسیقی سرم نمیشه میفهمم چی میگی(:
رامین جون بقیه اشو بزار دیگههههههه
منتظرم